Искане за отмяна на възрастовото ограничение от 43 г за аспирация на яйцеклетки при ин витро
Публикувано на: 10.04.2010г.
http://www.zachatie.org/43/43.jpg  След внесената в Държавната Комисия за Защита срещу Дискриминация жалба срещу дискриминативния текст в действащата нормативна уредба у нас по отношение на асистираната репродукция Наредба 28, ограничаваща аспирацията на яйцеклетки при ин витро процедура за жените над 43 годишна възраст, Сдружение "Зачатие" декларира своето становище по въпроса в писмен вид и пред Изпълнителната Агенция по Трансплатнациите с предложение да участваме в работната група за промяна на нормативния документ, до Българската Асоциация по Стерилитет и репродуктивно Здраве и подготви писмено становище до Министерството на Здравеопазването с молба този текст да бъде преразгледан и отменен. 

Сдружение „Зачатие” е първата неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България. Сдружението вече 6 години работи упорито и последователно в областта на проблемите на репродуктивната медицина и защита на правата на пациентите със стерилитет. Зад гърба си имаме вече организирани 4 национални конференции „Ден на репродуктивното здраве“, участвахме в работната група по „Програма за лечение на безплодието при жената” на НЗОК и работната група по създаването на Фонда за асистирана репродукция, наш представител е член на Обществения съвет на фонда, винаги сме участвали със становища по подготвяни нормативни актове в интересуващата ни област.
Във връзка с това, се обръщамес желанието за преразглеждане на някои от разпоредбите на издадената от Здравното Министерство НАРЕДБА № 28/20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г.

През 2007 г., Министерството на здравеопазването издаде горепосочената наредба, с която се утвърждава медицински стандарт за дейностите по асистирана репродукция. Това е първият нормативен акт, уреждащ в детайли методологията и изискванията към различните видове асистирани репродуктивни технологии (АРТ).
Отчитаме факта, че това е първата подобна уредба в българското законодателство и предвид сложността и спецификата на материята, си даваме ясна сметка, че подобен първи по рода си нормативен акт не би могъл да бъде съвършен. В същото време, трябва да отбележим, че Наредба №28 залага сериозен и конкретен проблем, свързан с поставяне на възрастово ограничение за жените над 43 годишна възраст, които се нуждаят от ин витро и ИКСИ оплождане със собствени яйцеклетки (собствен генетичен материал).

Конкретно - точка 3.10 от Раздел VI на Приложение № 1 към Наредба №28/20.06.2007 изброява контраиндикациите за извършване на яйчникова фоликулна пункция под ехографски контрол с цел вземане (добив) на овоцити (яйцеклетки). Като една от възможните контраиндикации за извършване на такава пункция е посочена „напреднала репродуктивна възраст - жени, навършили 43 и повече години“ (подточка. 3.10.7 ). Без извършване на яйчникова фоликулна пункция, няма как да бъдат взети яйцеклетки, съответно ин витро и ИКСИ оплождане със собствени яйцеклетки на жената не могат да бъдат извършени. Това означава, че жени, навършили 43 години, са лишени от възможността за лечение на стерилитет чрез ин-витро или ИКСИ оплождане със собствен генетичен материал. Разпоредбата на Наредба №28/2007г. е в сериозно противоречие с гарантираните от международноправните документи права на пациентите. Недопустимо е с норма от подзаконов акт да се въвеждат дискриминационни критерии и по този начин да се ограничава правото на лицата на равен достъп до определен вид здравни услуги.

В момента, съгласно тази дискриминационна забрана, на жени в репродуктивна възраст, с нормални нива на половите хормони, с добра яйчникова функция и с добри прогнози за успех при ин-витро/ИКСИ процедура, се отказва лечение чрез такава процедура само заради формалния признак – навършена 43-годишна възраст   дори и когато те сами финансират своето лечение.

Тези жени са дискриминирани спрямо:

 жените на същата възраст, които могат да заченат чрез извършване на друг вид асистирана процедура – инсеминация   за която, съгласно Наредба № 28, горната възрастова граница за жената е 45 години.
 жените на същата възраст, които правят опити за асистирано оплождане чрез донорски яйцеклетки, за които Наредба № 28 не предвижда възрастова граница.

Подобна логика е лишена от рационалност, както и от и житейски и медицински смисъл. Отдаваме горното на факта, че уредбата на АРТ е нова за нашето законодателство и се отличава с голяма сложност, ето защо е възможно авторите на текста да са допуснали случайно това дискриминиращо и противоречиво ограничение.

Правото на здраве е основно човешко право, гарантирано от редица международни документи. Всеки човек го има от момента на раждането си, равнопоставени сме по отношение достъпа до него, без дискриминация. Не може да бъде ограничавано правото на свободен избор на човешкото същество да избере начина си на лечение, след като предварително е информирано за всички аспекти, прогнози и рискове от това. Следва да се има предвид, че тук става дума за възможност на жената да избере третиране единствено на себе си. При извършване на асистирана репродуктивна процедура със собствен генетичен материал, жената не поставя в риск никого другиго. Ние считаме, че решението дали да се пристъпи към лечение по метода ин-витро трябва да става след прецизна оценка на конкретното състояние на жената от страна на медицинският екип, а не въз основа на механично прилагане на критерия за възраст. Двойката следва да бъде информирана за шансовете за успех на процедурата, за рисковете от нея, за бременността и здравето на бъдещото бебе и това да бъде осъзнато информирано решение на двойката.

Ето и практиката на повечето страни с развити асистирани репродуктивни технологии в света:

 Страни, чиито законодателства не поставят граница за възраст на жената при частно финансирани АРТ процедури – Германия ; Испания, САЩ, Израел, Турция;
 Страни, чиито законодателства определят граница за възраст на жената при АРТ процедури от 50 години – Великобритания, Естония;
 Страни, чиито законодателства определят граница за възраст на жената  при АРТ процедури от 45 години – Холандия, Гърция.

Предвид гореизложеното, сдружение „Зачатие” настоява за преразглеждане на разпоредбата на подточка. 3.10.7 от Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1 на Наредба № 28 от 20.06.2007 г, предвиждаща забрана за извършване на фоликулна пункция на жена в „напреднала репродуктивна възраст