Глава 49: Превенция на стерилитета
Публикувано на: 29.05.2010г.
Често пъти превенцията на стерилитета е много по-лесна и e за предпочитане пред лечението му! Какво може да се направи, за да се намали риска от стерилитет?
 

Най-голямата предотвратима опасност за плодовитостта са нелекуваните полово предавани болести (ППБ) като сифилис, гонорея и хламидия. Те могат да причинят непредотвратими щети на репродуктивната система както на мъжа, така и на жената. ППБ могат да бъдат предотвратени като:

  • бъдете информирани и запознати с рисковете, които те представляват.

  • да не се ангажирате със случайни сексуални връзки. Въздържанието или моногамията са по-безопасният начин!

  • използвайте презервативи, ако имате повече от един сексуален партньор.

  • изследвайте се за ППБ ако сте изложени на риск

  • своевременно и правилно лечение на ППБ. Това включва: внимателно проследяване; изследване за адекватно лечение; както и подбиране на сексуалните партньори.

Често двойките ще предпочетат да отложат плановете си за дете след брака. Контрацепцията също може да бъде вредна за бъдещата плодовитост ако не е подбрана внимателно.

  • Песари /вътрематочни спирали/ не трябва да бъдат използвани от жени, които са в риск от ППБ, тъй като те увеличават риска от тазово-възпалителни инфекции, и също така не е добра идея да се използва вътрематочна спирала при жени, които никога не са раждали.

  • Оралните контрацептиви обикновено нямат никакъв директен ефект върху плодовитостта. Жените с нередовен цикъл, без овулация, обаче преди вземането на орални контрацептиви ще открият, че нередовният им цикъл ще се завърне веднага след като спрат вземането им и може да се наложи лечение заради този проблем.

  • Използването на имплантиран контрацептив (какъвто е Norplant - Норплант, хирургически имплантиран контрацептив, който предотвратява бременността до пет години. Това представлява всъщност шест тънки силиконови капсули, които изпускат много малка, продължителна доза от вид прогестин /Левоноргестрел/, който предотвратява овулацията при повечето жени и също сгъстява слузта в шийката) може да попречи на възобновяването на овулацията, причинявайки стерилитет.

  • Стерилизация (завързване на фалопиевите тръби и вазектомия) като метод за семейно планиране, трябва да бъде предлаган само на пациенти, които са сигурни, че не искат да имат повече деца, получили са адекватна консултация от специалист и чиито деца са пораснали.

Важна, предотвратима причина за увреждането на тестисите на мъжа е некоригирани задържани /непаднали в семенната торбичка/ тестиси. Задържаните тестиси трябва да се лекуват оперативно в най-ранна възраст, за да се предотвратят по-сериозни увреждания- за предпочитане преди навършване на 2 години. Това изисква обучаване на майките на млади момчета, както и на лекарите разбира се.

Добре е също така да се имунизират момчетата срещу заушка в детството си, така се предотвратяват уврежданията, които заушката може да причини на тестисите в по-зряла възраст.

Упойващи вещества – включително алкохол, кокаин и марихуана – всички те са отрови. Те могат да намалят потентността, да увредят производството на сперма и да попречи на овулацията и понякога тези вреди са непоправими. Тютюнопушенето също оказва влияние върху репродуктивните функции- като се намалява произвеждането на яйцеклетки; увеличава се риска от тазово-възпалителни болести; и намаляването на броя на сперматозоидите. Често пъти, неблагоприятният ефект е временен и когато тези вредни навици спрат, репродуктивните функции могат да се възстановят. Тъй като обаче, въздържанието е по-лесно от приемането в умерени количества, най-добрият вариант е изобщо да не се пие, пуши или използват наркотици!

Професионалните рискове също могат да намалят броя на сперматозоидите. Много токсични лекарства, съдържащи радиация, радиоактивни материали, анестетични газове и промишлени химикали като олово, пестицидите и фармацевтичните разтворители като етилен оксид /ethylene oxide/ могат да намалят плодовитостта, като увредят производството на сперма. Постоянното излагане на висока температура на работното място (например, шофьори на дълги разстояния, изложени на високата температура на двигателя, както и мъже, работещи във фурни и пекарни) може да причини дългосрочни и дори непоправими увреждания на производството на сперматозоиди. Трябва да бъдете предупредени за тези опасности и може да се наложи да контролирате излагането си на тях, ако сте загрижени за плодовитостта си.

Обличането на свободно памучно бельо и панталони е препоръчително- тесните дрехи увеличават температурата в тестисите и могат да увредят продукцията на сперма.

Рентгеновите снимки могат да бъдат вредни за тестисите. Ако е необходимо да се прави рентгенова снимка, скротумът трябва да се покрие с оловна преграда.

Ненужни операции също могат да навредят на фертилитета. Например, апендeктомия заради хронична коремна болка при млада жена могат да създадат тазови сраствания, които да увредят тръбите. Също е важно да се обучават лекарите и пациентите за необходимостта (или за неналожителността) от някои конкретни операции при младата жена. Процедури като яйчникова кистектомия за премахване на малки яйчникови кисти; миомектомия за премахване на малки миоми; както и дилатация и кюретаж могат всъщност да донесат повече вреда, отколкото полза. Ако хирургичната операция е неизбежна, тогава трябва да бъдат извършени внимателно, за предпочитане използвайки микрохирургични техники. Минимум инвазивни операции (лапароскопия, ултразвуково насочващи процедури) при тези пациенти са алтернатива пред конвенционалните операции, където съхраняването на репродуктивните възможности е водещо.

За някои млади мъже с тумори (като лимфома на Ходжкин или рак на тестисите), терапията за лечението на тези ракови заболявания (химиотерапия и радиация) може да унищожи продукцията на сперма. За тези мъже, съхраняването на сперма (чрез замразяване в банка за сперма) е вариант за поддържането на техните репродуктивни възможности.

Някои млади двойки използват аборта като метод за семейно планиране когато забременеят по невнимание дори много скоро след брак или дори преди това. Тези нежелани бременности са премахнати чрез така нареченото медицинско прекратяване на бременност- MTP. Това обикновено е сигурна и лесна оперативна процедура, но може да има усложнения. Едно от тях е стерилитет, поради запушени тръби, вследствие на следоперативна инфекция. Контрацепцията трябва да бъде лесно достъпна за двойките и те трябва да се научат как да я използват ефективно.

Също важно е да се избягват ненужни увреждания на цервикса (шийката на матката) при жените. Редовното правене на цитонамазка за ранно диагностициране на предракови заболявания, позволяват консервативно лечение когато бъдат открити. По този начин се запазва нормалното функциониране на цервикса. Излишни хирургични лечения на доброкачествени състояния като ранички на шийката на матката, също трябва да бъдат избягвани.

Млади жени, които са обсебени от физически упражнения, парадоксално може да увредят своята репродукция. Строги диети, съчетани с прекалено много физически упражнения с цел да се постигне слаба фигура, всъщност може да доведе до нередовен менструален цикъл и да спре овулацията. Това е типично за жени атлетки, плувкини, гимнастички и танцьорки и жени с анорексия невроза. Обикновено с връщането на нормалното телесно тегло, се възстановяват и репродуктивните функции.

Затлъстяването също може да има връзка с функцията на яйчниците. Прекалено многото мазнини нарушават нормалната продукция на хормони, причинявайки анормална овулация. Редуцирането на теглото до нормални стойности може да разреши проблема.

Друг актуален проблем в последните години е напредналата възраст на жените, които решават да имат дете. От социално-икономически съображения, жените предпочитат първо да завършат своето образование и да следват своята кариера преди да създадат семейство. Това означава, че раждането на дете се отлага поне докато жената е в края на 20-те си години или в началото на 30-те- биологичният часовник е стигнал твърде далече в резултат на това отлагане. Колкото по-дълго една жена отлага своята бременност, толкова в допълнение към обичайния с напредването на годините спад на плодовитостта се прибавят и различни други причини като ендометриоза и ППБ. Въпреки, че отлагане на раждането на дете може да бъде по икономически причини за някои двойки, най- доброто време за раждане на дете от биологична гледна точка е когато жената е в началото на 20-те си години.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: galya77